HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • So No: @IdegenNyelvŐr: Az egyik team meetingunkon zajlott le a kovetkezo beszelgetes: Amerikai kollega: ... (2021.01.02. 04:36) Hangsúlyozás és hanglejtés az angolban
  • Stacy11: Elnézést, pontosítom a kérdést, mert azóta elmerültem a korábbi cikkeid olvasgatásában :) Olyan es... (2020.03.25. 22:43) Az angol mássalhangzók — UPDATED
  • Devourius: Igaz nem cot-caught mergerrel kapcsolatos, de volt egy másik allofónbeli változás is a rendszeremb... (2019.02.11. 03:28) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Lehet oka az is, hogy a blog.hu régen http-linkekkel üzemelt. Most meg https-sel, emiatt nem tudja... (2018.11.16. 07:53) Képességfejlesztés
  • Devourius: @Devourius: közben kiderült, hogy nem mintha csak hallanék svát a Derek, Alexander nevekben, hanem... (2018.06.04. 16:25) Nyelvjárások fonémikus átírása

Demi, Michael, Roger Moore, és Mickey Rourke

2010.02.28. 07:30 :: IdegenNyelvŐr

Sokaknak okozott már fejtörést, hogy Demi Moore, Michael Moore és Roger Moore családne­vé­nek mi a helyes kiejtése: "múr" vagy "mór"; és hasonló dilem­ma elé állíthat minket Mickey Rourke neve is.

A nehézséget az okozhatja, hogy a Moore-ban lévő oo betűkapcsolat sokféle hangot jelölhet az angolban, ahogy arról korábban már olvashattunk. E név ese­té­ben ere­de­ti­leg /ʊ/-t jelölt, amely r előtt állva a mai angol­ban gyakran bele­ol­vad az /ɔː/-ba, kü­lö­nö­sen GB-ben. Így tehát e neveket mind a kétféleképpen le­het ej­te­ni US-ben, de GB-ben ma már szinte csak /ɔː/-val hallani. 

A Demi névről azt még érdemes kiemelni, hogy a második szótagjára esik a hang­súly, az első meg többnyire elsorvad. (A színésznő jelenlegi férje Ashton Kutcher, akinek a családnevét /ʊ/-val ejtik, ahogy arról már volt szó korábban.)

  • Demi Moore /US dəˈmɪi ˈmʊɹ, dəˈmɪi ˈmɔːɹ; GB dəˈmɪi ˈmɔː/
  • Michael Moore /US ˈmaɪkl̩ ˈmʊɹ, ˈmaɪkl̩ ˈmɔːɹ; GB ˈmaɪkl̩ ˈmɔː/

Bár Roger Moore családnevére alapvetően érvényesek az iménti név­ro­ko­nai­nál leírtak, mégis gyakrabban ejtik /ɔː/-val, mivel Sir Roger brit nem­ze­ti­sé­gű.

  • Roger Moore /US ˈɹɑʤəɹ ˈmɔːɹ, ˈɹɑʤəɹ ˈmʊɹ; GB ˈɹɒʤə ˈmɔː/

Mickey Rourke családneve azonban nem olyan, mint a Moore: ennek csak egy­féle kiejtését használják, az /ɔː/-sat, tehát a Rourke a cork-kal rímel.

  • Mickey Rourke /US ˈmɪki ˈɹɔːɹk; GB ˈmɪki ˈɹɔːk/

5 komment

Címkék: színész angol helyes kiejtés tulajdonnév

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr771795726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Franci1969 2010.02.28. 12:02:24

nemrég készült egy 12 versszakos műfordítás, egyik blogos kollegánk volt a házigazda, azt hiszem további fordításokat is szívesen vár. kiindulópontként Lester Moore sírfelirata szerepelt, az elhalálozott minden versszak végén szerepel.
minden sor rímel, méghozzá közmegegyezés szerint a brit kiejtéshez igazodva.
ajánlom megtekintését :)

Franci1969 2010.03.02. 09:13:30

@méhészborz: szívesen, és hogyan tetszett?

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2017.01.02. 01:54:11

A Moore vezetéknév a pour-poor merger alá eshet, ami a brit nyelvjárásokban dominál, ezért a kétféle kiejtés, és emiatt népszerűbb a briteknél az /ɔː/-s kiejtés, amerikaiaknál pedig az /ʊ/-s, de keresztben is előfordulnak.

A Rourke vezetéknév pedig a konzervatívabb amerikai beszélőknél (főleg déli államokban) a horse-hoarse avagy north-force, avagy for-four distinctiont mutathatja, emiatt lehetséges a /ˈɹoʊrk/-os kiejtés is.
 
süti beállítások módosítása