HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • So No: @IdegenNyelvŐr: Az egyik team meetingunkon zajlott le a kovetkezo beszelgetes: Amerikai kollega: ... (2021.01.02. 04:36) Hangsúlyozás és hanglejtés az angolban
  • Stacy11: Elnézést, pontosítom a kérdést, mert azóta elmerültem a korábbi cikkeid olvasgatásában :) Olyan es... (2020.03.25. 22:43) Az angol mássalhangzók — UPDATED
  • Devourius: Igaz nem cot-caught mergerrel kapcsolatos, de volt egy másik allofónbeli változás is a rendszeremb... (2019.02.11. 03:28) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Lehet oka az is, hogy a blog.hu régen http-linkekkel üzemelt. Most meg https-sel, emiatt nem tudja... (2018.11.16. 07:53) Képességfejlesztés
  • Devourius: @Devourius: közben kiderült, hogy nem mintha csak hallanék svát a Derek, Alexander nevekben, hanem... (2018.06.04. 16:25) Nyelvjárások fonémikus átírása

A kiszámíthatatlan "oo"

2009.07.24. 13:05 :: IdegenNyelvŐr

Az angolban sajnos nem lehet a betűket, betű­kombinációkat egy az egyben megfeleltetni hangoknak. Persze sok betű­kombinációnak van egy bizonyos gyakori ("alap­értelmezett") kiejtése, pl. az "ai" rendszerint az /eɪ/ kettős­hangzót jelöli (paid /peɪd/, main /meɪn/), de a said-ben például /ɛ/-t jelöl: /sɛd/.

Vannak azonban olyan betűkombinációk is, amelyeknél annyi lenne a kivétel, hogy nem is érdemes kiválasztani egy bizonyos "alap­értelmezett" hangot. Ilyen például az "oo", amely ugyan rendszeresen csak két fonémát szokott jelölni (kivételek persze ez esetben is vannak), de az azokat tartalmazó szavak csoportjai elég népesek.

Az egyik "oo" által gyakran jelölt fonéma az /ʊu/, a másik pedig az /ʊ/. De hogy melyik szóban melyik fordul elő, arra nehéz volna szabályokat alkotni, így ezeket meg kell tanulnunk. Ugynakkor – ahogy azt az alábbiakban látni fogjuk – jó néhány szónál az anya­nyelvi beszélők kiejtése is ingadozik a két fonéma között, de azért ezekben az esetekben is megfigyelhető, melyik szóban melyik fonéma fordul elő gyakrabban.

Az egyébként is megszívlelendő tanács tehát különösen fontos az "oo" esetében: minden angol szó kiejtését meg kell nézni egy (vagy több) megbízható szótárban. Most pedig következzen néhány gyakori "oo"-s szó a kiejtésük szerint csoportosítva (a fonetikus jelölések leírását lásd az angol magán- és mással­hangzók ismertetésénél): 

"oo" = /ʊ/ – [ɷ]

look /lʊk/
book /bʊk/
cook /kʊk/
took /tʊk/
good /gʊd/
wood /wʊd/
foot /fʊt/
hook /hʊk/
hood /hʊd/
brook /bɹʊk/

"oo" = /ʊu/ – [US ʊu; GB μu]

mood /mʊud/
noon /nʊun/
zoo /zʊu/
food /fʊud/
boot /bʊut/
pool /pʊul/
loose /lʊus/
goose /gʊus/
tool /tʊul/
tooth /tʊuθ/

"oo" = /ʌ/ – [US ʌ; GB ɐ]

blood /blʌd/
flood /flʌd/

"oo" = /ʊu/ ritkábban /ʊ/ – [US ʊu; GB μu] ritkábban [ɷ]

room /ɹʊum ritkábban ɹʊm/
roof /ɹʊuf ritkábban ɹʊf/
root /ɹʊut ritkábban ɹʊt/

"oo" = /ʊ/ ritkábban /ʊu/ – [ɷ] ritkábban [US ʊu; GB μu]

hoof /hʊf ritkábban hʊuf/
soot /sʊt ritkábban sʊut/

"oo" = /ɔː/ – [σː]

door /US dɔːɹ; GB dɔː/
floor /US flɔːɹ; GB flɔː/

"oo" = /ʊ/ vagy /ɔː/[US ʊ; GB ɷ] vagy [σː]

Moore /mʊɹ vagy mɔːɹ/
poor /pʊɹ vagy pɔːɹ/

"oo" = külön szótag: /US oʊˈɑ; GB əʊˈɒ/[US σɷˈɑ; GB ɜɷˈɒ]

cooperate /US koʊˈɑpəˌɹeɪt; GB kəʊˈɒpəˌɹeɪt/

12 komment

Címkék: angol helyes kiejtés magánhangzók

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr701264977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daniferi 2009.07.24. 23:05:13

Érdekes :)

Én például eddig a "wood" és "foot" szót (meg néha a "good"), mint a "boot" szót, ezek szerint tévesen :)

SakiCitizen 2009.07.25. 14:31:02

jó cikk, vote! ;)

amúgy a blood nekem is darabig a keresztem volt, de hogy a flood is ilyen..."hát te is fiam...?" :) nem baj, sose késő tanulni!

amúgy ez a kettő, mármint amikor az "oo" mint "á" (v micsoda) hangként ejtendő olyan kivétel szerintem mint az "u" betű/hang a "butcher"-ben, amit sokan "[bácsör]"-nek mondanak, pedig ezt kivételesen nagyon megjegyeztem, h kivétel és "[bucsör]"-nek v mijaszösznek kell ejteni, az angoltanárom kedvenc 40milliós kérdése volt anno :D

IdegenNyelvŐr · http://idegennyelvor.blog.hu 2009.07.25. 16:30:58

Ezek szerint érdemes volt megírnom ezt a cikket. :)

A hangminták is működnek?

@SakiCitizen: Hát igen, a butcher épp úgy kivétel mint a bull vagy a pull vagy a put. Tulajdonképpen ezekre ráhúzhatjuk azt a szabályt, hogy bilabiális (két ajakkal képzett) zárhang (/p/, /b/) után többnyire megmaradtak az "u"-k /ʊ/-nak, és nem váltak /ʌ/-vá, mint pl. a cut-ban. És ha van rá szabály, akkor nem is kivétel, vagy inkább csak szabályszerű kivétel ;)

Persze ez alól a szabály alól is van kivétel, pl. a but. Na, ezért nem érdemes szabályokat ráfeszegetni, mert szinte mindig lesz kivétel – amire persze megint rá lehet feszegetni egy újabb nyakatekert szabályt, ami alól megint csak lehet kivétel, aztán újabb szabály, újabb kivétel... ;)

manor 2009.07.25. 23:34:21

Na, ezek szerint a flood eddig nekem sem volt meg...

hu_neutrino 2009.08.05. 16:01:02

@manor: @SakiCitizen:
Sokszor hallani ilyet főleg autodidakta számítógépőrültektől, hogy flúdolás, sőt a blúdot is hallottam már, de azt ritkábban azért.

@IdegenNyelvŐr:
Első reakcióm volt, hogy "milyen hangminták"? De aztán láttam, hogy a kék szín nem dekoráció volt. Amúgy mennek, (Chrome böngészővel nézem)

IdegenNyelvŐr · http://idegennyelvor.blog.hu 2009.08.05. 16:51:09

@hu_neutrino: Köszönöm, ezek szerint a három legelterjedtebb böngészőn (FF, IE, Chrome), melyeket együttesen a blogom látogatóinak a 95%-a használ, működnek a hangok is. Remélem a maradék 5%-on is ;)

hu_neutrino 2009.08.06. 10:18:44

@IdegenNyelvŐr:
Az én gépemen tesztelve:
Chrome 2.0: OK
Firefox 3.5.2: OK
IE 6: OK.
IE 7: OK
IE 8: OK
Opera 9.64: OK
Safari (Windows) 4.0.2: Hibajelzés (nem ismeri a formátumot)

IdegenNyelvŐr · http://idegennyelvor.blog.hu 2009.08.08. 11:10:12

@hu_neutrino: Köszönöm a kimerítő tesztelést! A Safarinak is majd megpróbálok utánanézni.

Sir Drinkalot 2009.08.21. 12:53:50

@hu_neutrino: a blud, flud kiejtes Manchester kornyeken es Eszak-Angliaban teljesen rendben van...

IdegenNyelvŐr · http://idegennyelvor.blog.hu 2009.08.21. 20:02:18

@Sir Drinkalot: ez igaz, ezek szerint a hu_neutrino által említett autodidakta számítógépőrültek manchesteri angolt beszélnek ;) Pedig először arra gondoltam, hogy csak szimplán azt hiszik, hogy "az angolban az oo mindig ú"… ;)

s tef 2010.08.26. 00:53:36

Nem tu'om lehallgatni a "hülye" hangmintákat :((( megbolondulok

s tef 2010.08.26. 00:54:40

Nem tu'om lehallgatni a "hülye" hangmintákat :((( megbolondulok
 
süti beállítások módosítása