HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • So No: @IdegenNyelvŐr: Az egyik team meetingunkon zajlott le a kovetkezo beszelgetes: Amerikai kollega: ... (2021.01.02. 04:36) Hangsúlyozás és hanglejtés az angolban
  • Stacy11: Elnézést, pontosítom a kérdést, mert azóta elmerültem a korábbi cikkeid olvasgatásában :) Olyan es... (2020.03.25. 22:43) Az angol mássalhangzók — UPDATED
  • Devourius: Igaz nem cot-caught mergerrel kapcsolatos, de volt egy másik allofónbeli változás is a rendszeremb... (2019.02.11. 03:28) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Lehet oka az is, hogy a blog.hu régen http-linkekkel üzemelt. Most meg https-sel, emiatt nem tudja... (2018.11.16. 07:53) Képességfejlesztés
  • Devourius: @Devourius: közben kiderült, hogy nem mintha csak hallanék svát a Derek, Alexander nevekben, hanem... (2018.06.04. 16:25) Nyelvjárások fonémikus átírása

Megtörik a csend

2013.01.08. 14:00 :: IdegenNyelvŐr

Mostanában nem lehet azzal vádolni az IdegenNyelvŐr blogot, hogy ontja magából a posztokat, sőt. Jöjjön néhány szó a hallgatás miértjeiről.

El­tűnésemnek több oka is volt. Egyrészt mivel elég maximalista vagyok, ezért nekem egy-egy poszt elkészítése, tö­ké­le­te­sí­té­se sok-sok órámba került. Már keddenként nekiálltam, hogy vasárnapra poszt legyen belőle, és még így is rendszerint csak vasárnap éjfél után végeztem vele… Gyakorlatilag minden sza­bad­idő­met fel­emész­tet­te, viszont ez a sok gép előtt töltött idő nem tett jót sem az emberi kapcsolataimnak, sem az egészségemnek, így el kellett gon­dol­kod­nom, hogy mi a fontosabb.

Másrészt az ember életében a hangsúlyok időről időre megváltoznak, el­to­lód­nak. Úgy érzem, IdegenNyelvŐrként nagyjából elmondtam, amit el akartam, talán sikerült valami hiány­pótlót alkotnom, de már nem érzem akkora kihívásnak, mint amikor belevágtam. Ha meg valamit nem szívből, jóleső érzéssel, hanem inkább valamiféle meg­felelési kény­szer­ből teszünk és teherként élünk meg, az meg fog lát­szani a minőségen is, azt meg a saját magam számára kitűzött elvárásaim miatt nem szeretném. De jelenleg az életem más területei kerültek előtérbe.

Harmadrészt, bár ez az előző kettőből következik, az önként vállalt el­fog­lalt­sá­ga­im miatt jóval kevesebb szabadidőm van, aminek még kevesebb részét töl­töm a gép előtt, abba meg nem hogy kimunkált posztok el­ké­szí­té­se, de még a kom­men­tek írása sem nagyon fér bele, így nem is tudom megígérni, hogy a blogra érkező hozzá­szó­lá­sok­ra reagálni fogok.

Mindez nem jelenti azt, hogy végérvényesen szögre akasztom IdegenNyelvŐr gúnyáját, de az elő­szobai fogasról le­vi­szem a pin­cébe a ka­rá­csony­fa­dí­szek meg a nap­er­nyő mellé, ahonnan alkalom (ihlet) adtán elő tudom azért venni egy-egy poszt vagy hozzá­szólás kedvé­ért itt vagy más nyelvi por­tá­lo­kon.

9 komment

Címkék: szubjektív

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr175005261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2013.01.08. 17:34:45

Sajnálattal hallom. Mondjuk gondoltam, hogy ilyesmi lehet a háttérben, válságidőben nem a blogolás a legfőbb gondja mindenkinek. Mindegy, azért ha más nem én, köszönöm a munkádat.

Több Idegennyelvőrre lenne szükség, de nem ilyen blog formájában, hanem az oktatásban, hagyományos médiában, népszerűsítve.

Kár érte, jó volt ez a blog. Sosem volt forgalmas, de időközben rájöttem, hogy nem ennek a blognak a sajátossága, a fonetikának van egy olyan speciális tulajdonsága, hogy az emberek 99,9999999999999999999999%-át egyáltalán NEM érdekli. Pont. A szakemberekre, nyelvészekre is vonatkozik ez. Az a kevés ember, akinek erre van hajlandósága, inkább átcsábul a fonológiához (talán mert egyszerűbb, emberközelibb), a fonetika mellett nagyon kevesen tartanak ki. A többség inkább elmegy wc papírt, meg finnugor rokonságot kutatni, abban a műfajban lehet ontani a politikai színezetű, nesze semmi fogd meg jól típusú hülyeségeket. Kutatási pénzt felvenni lehet arra is.

Azt nem sikerült megfejtenem, hogy ez az érdektelenség azért van-e, mert az embereknek az ilyen téma vakfoltja (nem értik, hogy mire jó), vagy értik, csak esetleg utálat miatt nem foglalkoznak vele, mert mondjuk felesleges, szőrszálhasogató buziságnak tartják. Szerintem az előbbi, ha utóbbi lenne, akkor lenne néhány fujjoló. Egy biztos, nem helytálló az a korábbi elgondolásom, hogy talán a szakkifejezések és krix-kraxnak tűnő jelek miatt idegenkednek tőle. Laikus, ismeretterjesztő formában sem tart számot érdemi érdeklődésre. Se szöveg, se videó formájában. Rachel oldalát, videóit sem látogatják túl sokat, neki a blog és a videók csak reklám, abból él, offline és online (Skype) kurzusokat tart, mondjuk azt jó méregdrágán. Itthon ilyenre tuti nem lenne igény, sem magyarul, sem angolul.

El Mexicano (törölt) · http://elmexicano2010.blogspot.com 2013.01.08. 20:57:54

Én maximálisan meg tudom érteni a döntésed. Bár nem írtad le konkrétan, de blogger lévén sajnos én is tudom, hogy eljön az a pont, amikor már egyszerűen nem éri meg azért a – szó szerint – néhány olvasóért ennyire aprólékos, idő- és energiaigényes munkát végezni. Valószínűleg nálam is el fog ez érkezni, már sokszor éreztem úgy, hogy nincs értelme folytatni. Most is úgy érzem, egyre inkább, főleg, hogy már minden lehetőséget kimerítettem az érdeklődés és a látogatottság növelése érdekében, de változatlanul semmivel sem vagyok előrébb, semmi sem hoz több látogatót.
Ahogy Devorious mondja, sajnos az általános probléma az, hogy az embereket nem érdeklik a nyelvek, vagyis ami mögöttük van. Valószínűleg én is még ezt az évet végigcsinálom (ha nem fogyok ki előbb az ötletekből), aztán bezár a bazár. Úgyis mindenki csak arra a két-három témára kíváncsi (spanyol múlt idők, kötőmód, személyes névmások és ennyi).
Mindenesetre sajnálom, hogy így alakul, szívesen olvastalak.

paraszthajszal 2013.01.10. 21:25:04

Egyetértek az elôttem szólókkal, érdekes színfoltja volt idegennyelvôr a magyar blogoszférának, látszott rajta az a sok munka és lelkesedés, amit belefeccöltél.

Ugyanakkor megértem azt, hogy most már szeretnéd mással tölteni a szabadidôdet, és az egyéb IRL és webes muniáidhoz, idôtöltésedhez is sok sikert, minden jót kivánok. Aztán ha majd nyugdíjasként egyszer majd unatkoznál, mert ritkán látogatnak az unokák, még mindig leporolhatod a pincében szomorkodó inyœ-jelmezed és ijesztgetheted vele az újabb nemzedékeket is. :-)

keyboark 2013.01.17. 17:35:20

akkor ideje archiválni, ne hogy eltűnjön egyszer a teljes blog :)

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2013.02.20. 14:51:51

Nagyon rég láttuk a mi nyelvőrünket. Nagyon elhagyatott nélküle a fonetika nagy sivatagja.

Én különben tudtam, hogy a "nem azt jelenti, hogy végérvényesen" kitétel nagyon is végleges. Kb. mint a szocializmus korszakában a nálunk ideiglenesen (!) tartózkodó szovjet tisztek örök(?)lakásának kérdése. Általában az ideiglenesnek szánt állapotok uralkodnak a legtovább.

Egyébként továbbra sem értem, hogy miért foglalkoznak ilyen kevesen fonetikával, míg fonológiával többen. Pedig nem kell hozzá képzettség, csak némi jó megfigyelőképesség és türelem. Mégis, az emberek nem hajlandóak vele 3 percet sem foglalkozni, inkább szívesebben rohannak el foghúzásra vagy végbéltükrözésre, vagy akár fel is kötik magukat, csak ne ez. Ugyanez van a matematikával is, azt is annyira utálják, hogy inkább nyakukba kötött traktorral az óceánba vetik magukat, csak nehogy foglalkozni kelljen vele, vagy hallani róla. Pedig mateknál még megértem, hogy sokan buktak belőle, meg bukásra álltak, szörnyű emlék nekik... Ez viszont nem magyarázza meg, hogy a fonetika miért ilyen népszerűtlen. Jó, még mondhatnánk azt is, hogy az angol kiejtés több kezdőben, iskolásban nem hagy valami jó emléket. Ez viszont megint nem magyarázat, hogy a német, spanyol, egyéb nyelvek kiejtésével sem foglalkozik senki.

Nem magyar jelenség, külföldön sem nagyon népszerű. Vagy ez tényleg olyan dolog, hogy ferde hajlam kell hozzá, hogy foglalkozzon vele az ember? Tényleg nem értem, mert egy kis türelem kéne csak hozzá, pénzbe nem kerül a vele való foglalkozás, egy kis időt kell rászánni, de olyan idő is jó, mikor pl. az ember fürdik, takarít, vezet, boltba megy, ki lehet használni ezeket a holtidőket, mikor az ember szája szabad.

Esetleg még azt tudom elképzelni, hogy a fonetika legtöbb embernek olyan elvont, hogy nem érti. Lehet ez olyan, mint mikor általánosban egyik osztálytársam walkmanes fejhallgatót tett a kutyája fejére, és hiába bömbölt benne a *gánsz en *rózisz a kutya csak békésen lihegett tovább. Leszarta nagy ívben, de még csak meg sem ugatta, vagy nem nyüszített, hangerőtől függetlenül. Mintha rajta sem lett volna, csak tudatlanul csaholt bele elégedett szemekkel a nagyvilágba. Egyáltalán, még a legkisebb reakciót sem adta.

Lehet tényleg ez a fonetika olyan speciális dolog, olyan speciális "frekvenciasávban ad", hogy a legtöbb ember meg sem hallja.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2013.03.27. 12:18:21

A régi, alapos és kimerítő cikkeket író INyŐ-t akarjuk vissza! Hol kell kérvényezni?

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2013.04.02. 12:17:02

Tessék a ka­rá­csony­fa­dí­szek meg a nap­er­nyő mellé levitt Idegennyelvőr-gúnyát felölteni. Túl sok kérdésem van már, némelyik elég égető, nem igaz, hogy INyŐ még kommentben, vagy rövid mailban sem tudja megválaszolni tömören. Tudom, hogy nem kötelessége, de csak rá lehet számítani. Egyszerűen nincs más, aki segíteni tudna.

Egyébként azt érzem ki az egészből leginkább, hogy INyŐ motiválatlan lett, amit akart már elmondta. Valahogy inkább a kedve ment el, lehet látta, hogy az egész nem éri meg, túl kevés embert érdekel, és ilyesmibe nem célszerű sok munkát ölni.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2013.05.27. 09:44:20

Idegueñelvorianónak üzenem, hogy írtam már neki egy csomó e-mailt. Nagyon eltűnt a szürke ködben.
 
süti beállítások módosítása