HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • So No: @IdegenNyelvŐr: Az egyik team meetingunkon zajlott le a kovetkezo beszelgetes: Amerikai kollega: ... (2021.01.02. 04:36) Hangsúlyozás és hanglejtés az angolban
  • Stacy11: Elnézést, pontosítom a kérdést, mert azóta elmerültem a korábbi cikkeid olvasgatásában :) Olyan es... (2020.03.25. 22:43) Az angol mássalhangzók — UPDATED
  • Devourius: Igaz nem cot-caught mergerrel kapcsolatos, de volt egy másik allofónbeli változás is a rendszeremb... (2019.02.11. 03:28) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Lehet oka az is, hogy a blog.hu régen http-linkekkel üzemelt. Most meg https-sel, emiatt nem tudja... (2018.11.16. 07:53) Képességfejlesztés
  • Devourius: @Devourius: közben kiderült, hogy nem mintha csak hallanék svát a Derek, Alexander nevekben, hanem... (2018.06.04. 16:25) Nyelvjárások fonémikus átírása

A /t/ és a /d/ hasonulása az angolban

2011.05.15. 07:45 :: IdegenNyelvŐr

A kieső magán- ill. mássalhangzók után most nézzük meg, hogyan ha­so­nul­hat az angol /t/ és a /d/ az utánuk álló mássalhangzókhoz.

Mindkettő képes arra, hogy a képzési helyét tekintve az utána kö­vet­ke­ző más­sal­hang­zó­hoz hasonuljon, de mivel a képzési módjuk nem változik, ezért to­vább­ra is zárhangok maradnak. Ha te­hát e két hang egyikét ajakhang követi, ők ma­guk is ajakhanggá válhatnak: /-t, -d/ + /p, b, m, w/ = [p̚, b̚] + [p, b, m, w]. Emellett a /t/ még [ʔ] (glottal stop) is lehet. 

  • sit back [ˌsɩp̚ ˈb̥æk̚, ˌsɩʔ ˈb̥æk̚, ˌsɩt̚ ˈb̥æk̚] /ˌsɪt ˈbæk/
  • eight pounds [ˈEɪp̚ ˈpʰaˑΩndz̥, ˈEɪʔ ˈpʰaˑΩndz̥, ˈEɪt̚ ˈpʰaˑΩndz̥] /ˈeɪt ˈpaʊndz/
  • Hit me! [ˈhɩp̚ mi, ˈhɩʔ̚ mi, ˈhɩt̚ mi] /ˈhɪt mi/
  • that woman [ˈðæp̚ ˈwɷmən, ˈðæʔ ˈwɷmən, ˈðæt̚ ˈwɷmən] /ˈðæt ˈwʊmən/
  • feedback [ˈfɪˑib̚ˌbæk̚, ˈfɪˑid ̚ˌbæk̚] /ˈfɪidˌbæk/

Ha viszont /k/ vagy /g/ követi őket, belőlük is [k] ill. [g] lesz (vagy a /t/-ből [ʔ]): /-t, -d/ + /k, g/ = [k̚, g̚] + [k, g]:

  • bright color (GB: colour) [US ˈbɹ̮aɘk̚ ˈkʰʌlɹ̩, ˈbɹ̮aɘʔ̚ ˈkʰʌlɹ̩, ˈbɹ̮aɘt̚ ˈkʰʌlɹ̩; GB ˈbɻ̮aɘk̚ ˈkʰɐlɐ, ˈbɻ̮aɘʔ̚ ˈkʰɐlɐ, ˈbɻ̮aɘt̚ ˈkʰɐlɐ] /US ˈbɹaɪt ˈkʌləɹ; GB ˈbɹaɪt ˈkʌlə/
  • light green [ˈlaɘk̚ ˈg̊ɹ̮ɪˑin, ˈlaɘʔ ˈg̊ɹ̮ɪˑin, ˈlaɘt̚ ˈg̊ɹ̮ɪˑin] /ˈlaɪt ˈgɹɪin/
  • bad guy [ˈbæˑg̚ ˈgaˑɘ, ˈbæˑd ̚ ˈgaˑɘ] /ˈbæd ˈgaɪ/

Ha pedig you vagy your (ritkábban yet) előtt állnak, akkor azoknak a kez­dő /j/ hang­já­val össze­ol­vad­hat­nak [ʧ]-vé ill. [ʤ]-vé – és még véletlenül sem ty-vé ill. gy-vé, ahogy arról már a „nyú-tyú-gyú”-s poszt legvégén is esett szó.

  • meet you [ˈmɪiʧμ, ˈmɪitjμ] /ˈmɪit ju/
  • need you [ˈnɪiʤμ, ˈnɪidjμ] /ˈnɪid ju/

3 komment

Címkék: angol hasonulás kiejtés mássalhangzók kiegyszerűsödés

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr812903667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2011.05.16. 08:17:59

Alakul ez : ) Közben már rég rájöttem, hogy nem szóláncolásként kell keresni, hanem hasonulásként, mert a "szóláncolásos" jelenségek szavakon belül is előfordulnak.

Már szinte minden esetet felderítettem, kivéve a TH hangos eseteket. Ezekből is ismerek néhányat, ð+ð, n+ð, z+ð, θ+θ, θ+s, de ez kevés. Alig várom, hogy erről is tzickk szülessen : P

paraszthajszal 2011.05.16. 14:01:23

@Devourius: Azért van olyasmi is, ami nem hasonulás, és inkább csak morfémák között (két szó között ill. szavak+"toldalékok" közt) fordul elő, pl. brit ("non-rhotic") variánsoknál bizonyos magánhangzók után a szavak közé "befurakodó" [intrusive] "r" ("idea[r]-of").

Néhány nyelvkönyvben (pl. az enyémben) ez még benne is volt, mint a szép brit kiejtés kötelezően alkalmazandó eleme, ehhez képest még brit fonológusoktól is olvasni olyat, hogy "Objectively, therefore, intrusive /r/ is part of RP. Subjectively, though, the speech-conscious often dislike it and disapprove of it, perhaps on the grounds that it involves "pronouncing a letter that isn't there". ( www.phon.ucl.ac.uk/home/wells/rphappened.htm ) Magyarán: ha nem használod, az anyanyelvi beszélők egy része hiányolni fogja, ha használod, egy másik részük bunkónak néz. ;)

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2011.05.16. 21:33:49

Igen tudom. Az intrusive /r/ (non-rhotic nyelvjárásokban) , valamint a /j/ és /w/ hangok ékelődhetnek magánhangzók közé. A szóláncolásnak még ez a legkönnyebb része.

A msh+msh esetek fajsúlyosabb téma. Főleg a TH-s esetek nehezek és a tetejében gyakran fordulnak elő. A fel nem engedett zárhangok esete érdekes még. A többi msh+msh esetekkel talán már mind foglalkozott a blog, beleértve a hangkieséseseket is.
 
süti beállítások módosítása