HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • So No: @IdegenNyelvŐr: Az egyik team meetingunkon zajlott le a kovetkezo beszelgetes: Amerikai kollega: ... (2021.01.02. 04:36) Hangsúlyozás és hanglejtés az angolban
  • Stacy11: Elnézést, pontosítom a kérdést, mert azóta elmerültem a korábbi cikkeid olvasgatásában :) Olyan es... (2020.03.25. 22:43) Az angol mássalhangzók — UPDATED
  • Devourius: Igaz nem cot-caught mergerrel kapcsolatos, de volt egy másik allofónbeli változás is a rendszeremb... (2019.02.11. 03:28) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Lehet oka az is, hogy a blog.hu régen http-linkekkel üzemelt. Most meg https-sel, emiatt nem tudja... (2018.11.16. 07:53) Képességfejlesztés
  • Devourius: @Devourius: közben kiderült, hogy nem mintha csak hallanék svát a Derek, Alexander nevekben, hanem... (2018.06.04. 16:25) Nyelvjárások fonémikus átírása

Kieső mássalhangzók az angolban

2011.05.08. 08:30 :: IdegenNyelvŐr

Legutóbb a gyorsabb beszédtempó mellett kieső magánhangzókról volt szó, most pedig nézzük meg, mikor tűnhetnek el a mássalhangzók. A kiegyszerűsödés to­vább­ra sem kötelező.

A /t/ és a /d/

A kiesésre hajlamos mássalhangzók kis csoportját alapvetően a /t/ és a /d/ alkotja. Ha ezek valamelyike két mássalhangzó közé kerül, még akár szóhatáron is át, kieshet: /-CtC-, -CdC-/ = [-CC-]. 

  • lists [lɩss, lɩsts] /lɪsts/
  • friendship [ˈfɹ̮Eņʃɩp̚, ˈfɹ̮End̥ʃɩp̚] /ˈfɹɛndʃɪp/
  • next week [ˈnEks ˈwɪik̚, ˈnEkst ˈwɪik̚] /ˈnɛkst ˈwɪik/
  • wild man [ˈwaˑɘɫ ˈmæˑn, ˈwaˑɘɫd ̚ ˈmæˑn] /ˈwaɪld ˈmæn/
  • held back [ˈhEˑɫ ˈbæk̚, ˈhEˑɫd ̚ ˈbæk̚] /ˈhɛld ˈbæk/

Nem esnek azonban ki, ha az előttük lévő mássalhangzó /ɹ/, ami csak US-ben for­dul­hat elő, hiszen GB-ben mássalhangzó előtt nem állhat /ɹ/.

/nt/ ill. /nd/

A két magánhangzó közötti /nt/ ill. /nd/ hangkapcsolatból – főleg US-ben – ki­ma­rad­hat a zárhang, vagy ha nem, flap-ként is realizálódhat: /-VntV-, -VndV-/ = [-VnV- vagy -VnɿV-]. Ez akkor is tapasztalható, ha a kérdéses hang­kap­cso­la­tot egy szótagalkotó [ɹ̩]-ként ejtett /əɹ/ követi.

  • winter [US ˈwɩnɹ̩, ˈwɩnɿɹ̩, ˈwɩntɹ̩; GB ˈwɩntɐ] /US ˈwɪntəɹ; GB ˈwɪntə/
  • founder [US ˈfaΩnɹ̩, ˈfaΩnɿɹ̩, ˈfaΩndɹ̩; GB ˈfaΩndɐ] /US ˈfaʊndəɹ; GB ˈfaʊndə/
  • twenty [US ˈtʰwEni, ˈtʰwEnɿi, ˈtʰwEnti, GB ˈtʰwEnti] /ˈtwɛnti/
  • international [US ˌɩnɹ̩ˈnæʃənɫ̩, ˌɩnɿɹ̩ˈnæʃənɫ̩, ˌɩntɹ̩ˈnæʃənɫ̩; GB ˌɩntəˈnæʃənɫ̩] /US ˌɪntəɹˈnæʃənl̩; GB ˌɪntəˈnæʃənl̩/

Ha azonban a /t/ vagy a /d/ hangsúlyos szótag elején áll /n/ után, soha nem esik ki: /-VnˈtV-, -VnˈdV-/ = [-VnˈtʰV-, -VnˈdV-].

  • internal [US ɩnˈtʰɹ̩ˑnɫ̩; GB ɩnˈtʰɜˑnɫ̩̩] /US ɪnˈtɜːɹnl̩; GB ɪnˈtɜːnl̩/
  • indict [ɩnˈdaɘt̚] /ɪnˈdaɪt/

Amikor még Amerikában is kieshet a /ɹ/

Azt szokták mondani, az amerikai angolban mindenhol ejtik az r-t, ahol írásban jelölik. Ez alapvetően így is van, ám ott is előfordulhat, bár messze nem tipikus, hogy a mássalhangzó előtti /ɹ/ hang kiejtése elmarad. Ehhez azonban egy fon­tos feltételnek teljesülnie kell: az adott szóban később még egy (vagy több) /ɹ/ hang­nak is jelen kell lennie valahol.

Vegyük észre az alábbi példák közt, hogy amikor egy /ɔː/-t követő /ɹ/ esik ki, akkor a ma­gán­hang­zó kiejtése nem változik meg: ugyanúgy [σː] marad, mintha /ɹ/ követné, annak el­le­né­re, hogy egyébként az /ɔː/ nem /ɹ/ előtti változatát jóval nyíltabban, [ɔː]-nak ejtik.

Azt is érdemes megfigyelni, hogy amennyiben az /ɜːɹ/ hangkapcsolatot nem szó­tag­al­ko­tó [ɹ̩]-ként ejtik US-ben, akkor az ejtett magánhangzó a brittel szem­ben nem [ɜː] lesz, hanem [əː].

  • quarter [US ˈkʰwσˑɿɹ̩, ˈkʰwσˑtɹ̩, ˈkʰwσˑɹɿɹ̩, ˈkʰwσˑɹtɹ̩; GB ˈkʰwσˑtɐ] /US ˈkwɔːɹtəɹ; GB ˈkwɔːtə/
  • further [US ˈfəˑðɹ̩, ˈfɹ̩ˑðɹ̩; GB ˈfɜˑðɐ] /US ˈfɜːɹðəɹ; GB ˈfɜːðə/
  • surprise [US səˈpʰɹ̮aˑɘz̥, sɹ̩ˈpʰɹ̮aˑɘz̥; GB səˈpʰɻ̮aˑɘz̥] /US səɹˈpɹaɪz; GB səˈpɹaɪz/

Megjegyzem, a quarter-nek létezik egy /w/ nélküli változata is, mely­ből szin­tén kieshet az első /ɹ/ US-ben is: /US ˈkɔːɹtəɹ; GB ˈkɔːtə/.

7 komment

Címkék: angol fonetika mássalhangzók hangtan kiegyszerűsödés

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr32885850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2011.05.08. 10:42:47

Az első esetkört ismertem, a többit nem, és nem is fogom őket alkalmazni. Azért preferálom az US angolt, mert közelebb áll az írás és az ejtés, részemről nem fogom elhagyni az /r/-eket. A winter szóban a t kihagyása pedig félreértést is eredményezhet: winner.

Ennek ellenére hasznos és érdekes cikk. Anyanyelviek beszédjében tényleg kieshetnek ezek a hangok, a jobb szövegértés miatt nem árt ezzel tisztában lenni.

hu_neutrino 2011.05.10. 10:16:39

A kiesés érdekes, az is előfordul, hogy a kiesés után egymás mellé kerülő mássalhangzók pedig egymással "lépnek kölcsönhatásba", és így pl a "next year", "last year" kifejezéseket hallottam már nagyjából "neksjör", "lasjör" kiejtéssel (ahol az s a [ ʃ ] és nem magyar sz).
Gondolom, itt ugyanaz a jelenség lehet, mint ami miatt a sure meg a sugar is ʃ-sel kezdődik.

IdegenNyelvŐr · http://idegennyelvor.blog.hu 2011.05.14. 09:00:58

@hu_neutrino: Így van, hasonló, mint pl. a sexual, amiben szintén /sj/ volt, de ma már többnyire /ʃ/.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2012.07.17. 09:19:32

A governor, government szavakban mennyire gáz a -v(ə)ɹn-ös forma (r-rel)? Mivel a govern-ben mindenképp kell ejteni, ezért következetességi alapon és beleejtem a fenti kettőbe is.

IdegenNyelvŐr · http://idegennyelvor.blog.hu 2012.07.19. 22:51:04

@Devourius: Mivel a nyelvek nem következetesek, így ha te következetesen jársz el valamilyen mintában, akkor óhatatlanul el fogsz térni a temészetes nyelvtől. A governor közepén lévő /ɹ/, ha tetszik, ha nem, ha következetes, ha nem, többnyire bizony kiesik. A government-ben ritkábban, abban inkább a két nazálisból esik ki a /n/.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2016.05.20. 19:29:19

A winter-ből és hasonló szavakból, ahonnan kiesik a [t] vagy a flap, azokban nem csak mindig [n] marad. A legtöbb észak-amerikai beszélő ilyenkor a megmarad [n]-t is flapesíti nazális flap hanggá, ami egyfajta gyors, hirtelen n-re emlékeztet, ahogy a flap is egy gyors, hirtelen, lágy d-re. Ennél fogva a winter és a winner homofón marad nagyon sok embernél, mindkettő nazális flappel ejtve. Ma már én is így teszek, nem csak az intervokális /t/ diafonémát flapesítem, hanem az intervokális /d/-t is (pl. lady, daddy, had a, stb.), illetve az intervokális /n/-t is, amennyiben nincs hangsúlyos szótag nyitányában. Az intervokális /nt/-ből mindig nazális flapet csinálok, az intervokális /nd/-ből n+flapet.

Mivel a Canepari-féle semleges amerikai helyett SoCal-kiejtést használok, ezért a governor, surprise és hasonló szavak hangsúlytalan, prekonzonantális r-jét néha kihagyom, de csak akkor, ha a beszédritmus megkívánja. Régen az ilyen megoldásoktól óckodtam volna, mert hogy nem semleges, de ez hülyeség, nagyon sok teljesen rotikus észak-amerikai beszélő él ezzel a lehetőséggel alkalmanként.

A homorganikus zárhangokat sem használom. A sztenderközeli modern angol nyelvjárások ugyanis puha hangzásúak, lágyak, és a további lágyulás irányába fejlődnek. A beszúrt zárhangoknak éles hatása van. Sokkal természetesebben, lágyabban szó, ha nem ejtjük őket. Nekem már az actually, picture, eventually, hasonló szavakban nagyon bántja a fülem az [ʃ] helyetti [ʧ], természetellenesnek, mesterségesnek, bénának, nyelvtörésnek hangzik.

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2016.05.20. 19:36:18

Ugyanezen oknál fogva hagyom ki a /t/ az often, soften, listen, whistle, castle szócsoportokból is, pedig azok másik szabály alá tartoznak.
 
süti beállítások módosítása