HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • Devourius: Azóta részletesebb képet kaptam a magánhangzótérről. Rájöttem, hogy a garat is csak passzív leköve... (2017.03.11. 17:29) A pápa neje és a kettőshangzók
  • Devourius: Revidiálnám az évekkel ezelőtt itt kifejtett nézeteimet. Jones és Canepari rendszere hibás, bár az... (2017.03.11. 17:14) Mire jó és mire nem az IPA jelölés?
  • Devourius: A February /bj/-vel nem csak az US-ben fordul elő, hanem a britben is, igaz ott ritkább. Néhány h... (2017.01.02. 02:19) Hónapok és napok
  • Devourius: A Moore vezetéknév a pour-poor merger alá eshet, ami a brit nyelvjárásokban dominál, ezért a kétfé... (2017.01.02. 01:54) Demi, Michael, Roger Moore, és Mickey Rourke
  • Devourius: Húha, talán ez az egyetlen cikk, amihez még nem volt komment, cirka 7 évet kellett várni, igaz add... (2017.01.02. 01:45) A végtelenbe és tovább…

Secret, secreted, secrete

2011.02.20. 08:30 :: IdegenNyelvŐr

A mindeki által ismert secret és a csak ritkán használt secrete ugyanarra a la­tin ere­det­re vezethető vissza, az angol kiejtésük azonban eltérő.

A secret kiejtése elég közismert ahhoz, hogy ne okozzon problémát, még ak­kor sem, ha az írásképe, no me a secretary kiejtése alapján /ɛ/-t várnánk ben­ne az /ɪi/ helyett. 

  • secret /ˈsɪikɹət/
  • secretary /US ˈsɛkɹəˌtɛɹi; GB ˈsɛkɹətɹi/

Aki nem ismeri a secrete igét, azt a secreted alak könnyen félrevezetheti, mert azt hiheti, hogy ’titkosított’-at jelent, ami persze – nagy valószínűséggel – ir­tó­za­to­san kilóg egy kiválasztásról szóló szövegkörnyezetből, hiszen pl. a máj nem titkosítja, hanem kiválasztja az epét. Ami pedig a secrete kiejtését illeti, a delete-hez hasonlóan a második szótagra esik a hangsúly, így annak a ma­gán­hang­zó­ja /ɪi/ lesz. Az első pedig többé-kevésbé elsorvad.

  • secrete /sə̣ˈkɹɪit/
  • delete /də̣ˈlɪit/
  • secreted /sə̣ˈkɹɪitə̣d/

2 komment

Címkék: angol helyes kiejtés hasonló szavak

A bejegyzés trackback címe:

http://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr462673503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Figyel Castro 2011.02.20. 11:49:17

Amíg a májat nem írtad, nem jöttem rá, mit jelent... UTána már egyértelmű... :)

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2016.05.26. 07:08:00

A secret kiejtése igaz, hogy közismert, de rosszul ismeri a köz. Mivel a Hunglishban /ɪ, ɪi/-összeolvasztás van [i]-vé, ezért a magyaros szikret-tel két baj is van. Egyrészt a második szótag nem sorvadt, de ami a fő, az első szótagot úgy lehet félreérteni, mintha sickret lenne, pedig seacret-ként kéne ejteni (az obstruens-likvida kombináció együtt szótagolódik, ahogy az apron, US patriot, Dél-US apricot, Gabriel, stb. szavakban).