HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • Devourius: Annyit még hozzátennék, hogy nem csak az [a] vs. [ä] esete zavaró, hanem az [æ] esetén sem tudni, ... (2017.11.06. 03:29) Mire jó és mire nem az IPA jelölés?
  • Devourius: Kíváncsi lennék, hogy hány ember küldött végül hangmintát. Úgy tudom, hogy csak én és El Mexicano.... (2017.09.06. 07:57) Kiejtési felmérés
  • Devourius: Egyébként továbbra sem értem, hogy Kanada fonológiai-fonetikai befolyása miért olyan nagy az észak... (2017.07.31. 18:32) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Üdv újra itt hosszú idő után. Azóta megengedőbb vagyok olyan nevek ejtésének terén, amelyek még a... (2017.07.06. 18:55) Shia LaBeouf és a böfögés
  • Devourius: Azóta részletesebb képet kaptam a magánhangzótérről. Rájöttem, hogy a garat is csak passzív leköve... (2017.03.11. 17:29) A pápa neje és a kettőshangzók

Secret, secreted, secrete

2011.02.20. 08:30 :: IdegenNyelvŐr

A mindeki által ismert secret és a csak ritkán használt secrete ugyanarra a la­tin ere­det­re vezethető vissza, az angol kiejtésük azonban eltérő.

A secret kiejtése elég közismert ahhoz, hogy ne okozzon problémát, még ak­kor sem, ha az írásképe, no me a secretary kiejtése alapján /ɛ/-t várnánk ben­ne az /ɪi/ helyett. 

  • secret /ˈsɪikɹət/
  • secretary /US ˈsɛkɹəˌtɛɹi; GB ˈsɛkɹətɹi/

Aki nem ismeri a secrete igét, azt a secreted alak könnyen félrevezetheti, mert azt hiheti, hogy ’titkosított’-at jelent, ami persze – nagy valószínűséggel – ir­tó­za­to­san kilóg egy kiválasztásról szóló szövegkörnyezetből, hiszen pl. a máj nem titkosítja, hanem kiválasztja az epét. Ami pedig a secrete kiejtését illeti, a delete-hez hasonlóan a második szótagra esik a hangsúly, így annak a ma­gán­hang­zó­ja /ɪi/ lesz. Az első pedig többé-kevésbé elsorvad.

  • secrete /sə̣ˈkɹɪit/
  • delete /də̣ˈlɪit/
  • secreted /sə̣ˈkɹɪitə̣d/

2 komment

Címkék: angol helyes kiejtés hasonló szavak

A bejegyzés trackback címe:

http://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr812673503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Figyel Castro 2011.02.20. 11:49:17

Amíg a májat nem írtad, nem jöttem rá, mit jelent... UTána már egyértelmű... :)

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2016.05.26. 07:08:00

A secret kiejtése igaz, hogy közismert, de rosszul ismeri a köz. Mivel a Hunglishban /ɪ, ɪi/-összeolvasztás van [i]-vé, ezért a magyaros szikret-tel két baj is van. Egyrészt a második szótag nem sorvadt, de ami a fő, az első szótagot úgy lehet félreérteni, mintha sickret lenne, pedig seacret-ként kéne ejteni (az obstruens-likvida kombináció együtt szótagolódik, ahogy az apron, US patriot, Dél-US apricot, Gabriel, stb. szavakban).