HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • Devourius: Annyit még hozzátennék, hogy nem csak az [a] vs. [ä] esete zavaró, hanem az [æ] esetén sem tudni, ... (2017.11.06. 03:29) Mire jó és mire nem az IPA jelölés?
  • Devourius: Kíváncsi lennék, hogy hány ember küldött végül hangmintát. Úgy tudom, hogy csak én és El Mexicano.... (2017.09.06. 07:57) Kiejtési felmérés
  • Devourius: Egyébként továbbra sem értem, hogy Kanada fonológiai-fonetikai befolyása miért olyan nagy az észak... (2017.07.31. 18:32) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Üdv újra itt hosszú idő után. Azóta megengedőbb vagyok olyan nevek ejtésének terén, amelyek még a... (2017.07.06. 18:55) Shia LaBeouf és a böfögés
  • Devourius: Azóta részletesebb képet kaptam a magánhangzótérről. Rájöttem, hogy a garat is csak passzív leköve... (2017.03.11. 17:29) A pápa neje és a kettőshangzók

Elijah Wood és Angelina Jolie

2010.10.03. 07:30 :: IdegenNyelvŐr

Ezúttal két színész, Elijah Wood és Angelina Jolie nevének kiejtését nézzük meg közelebbről.

Az Elijah név első hangja rendszerint /ɪ/, de ritkábban lehet /ə/ vagy /ɪi/ is. A fő­hang­sú­lyos második szótag nem mutat ilyen változatosságot: azt /ˈlaɪ/-nak ejtik, mint a lie-t. A hangsúlytalan harmadik szótag j betűvel jelölt hangját azon­ban ejtik dzs-nek és zs-nek is. A Wood ejtése megegyezik a hangsúlyos would ejtésével, tehát a put-tal rímel, nem food-dal. (Az -oo- sokféle kiejtéséről már volt szó.) 

  • Elijah Wood /ɪˈlaɪʤə ˈwʊd, ɪˈlaɪʒə ˈwʊd/

Az Angelina név kiejtése sok meglepetést nem tartogat: annyit érdemes tudni, hogy az i betű az /ɪi/ hangot jelöli, és a főhangsúly is erre, a harmadik szó­tag­ra esik. Ha már hangsúlyozás, akkor a Jolie névről meg azt jegyezzük meg, hogy a hangsúly a második szótagján van, de az első sem sorvad el. Akár­csak az Elijah esetében, a Jolie j betűjét is lehet dzs-ként és zs-ként is hallani, de a dzs-s vál­to­zat jóval gyakoribb.

  • Angelina Jolie /ˌænʤəˈlɪinə ʤoʊˈlɪi, ˌænʤəˈlɪinə ʒoʊˈlɪi/

1 komment

Címkék: színész angol helyes kiejtés tulajdonnév

A bejegyzés trackback címe:

http://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr32339529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

daniferi 2010.10.07. 10:21:05

Jolie esetében legtöbbször úgy hallani, hogy a szótag eleje a hangsúlyos. Na de már volt, aki ki se próbálta mondani, neki csak simán Angelina Juli :)