HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • Devourius: Azóta részletesebb képet kaptam a magánhangzótérről. Rájöttem, hogy a garat is csak passzív leköve... (2017.03.11. 17:29) A pápa neje és a kettőshangzók
  • Devourius: Revidiálnám az évekkel ezelőtt itt kifejtett nézeteimet. Jones és Canepari rendszere hibás, bár az... (2017.03.11. 17:14) Mire jó és mire nem az IPA jelölés?
  • Devourius: A February /bj/-vel nem csak az US-ben fordul elő, hanem a britben is, igaz ott ritkább. Néhány h... (2017.01.02. 02:19) Hónapok és napok
  • Devourius: A Moore vezetéknév a pour-poor merger alá eshet, ami a brit nyelvjárásokban dominál, ezért a kétfé... (2017.01.02. 01:54) Demi, Michael, Roger Moore, és Mickey Rourke
  • Devourius: Húha, talán ez az egyetlen cikk, amihez még nem volt komment, cirka 7 évet kellett várni, igaz add... (2017.01.02. 01:45) A végtelenbe és tovább…

Elijah Wood és Angelina Jolie

2010.10.03. 07:30 :: IdegenNyelvŐr

Ezúttal két színész, Elijah Wood és Angelina Jolie nevének kiejtését nézzük meg közelebbről.

Az Elijah név első hangja rendszerint /ɪ/, de ritkábban lehet /ə/ vagy /ɪi/ is. A fő­hang­sú­lyos második szótag nem mutat ilyen változatosságot: azt /ˈlaɪ/-nak ejtik, mint a lie-t. A hangsúlytalan harmadik szótag j betűvel jelölt hangját azon­ban ejtik dzs-nek és zs-nek is. A Wood ejtése megegyezik a hangsúlyos would ejtésével, tehát a put-tal rímel, nem food-dal. (Az -oo- sokféle kiejtéséről már volt szó.) 

  • Elijah Wood /ɪˈlaɪʤə ˈwʊd, ɪˈlaɪʒə ˈwʊd/

Az Angelina név kiejtése sok meglepetést nem tartogat: annyit érdemes tudni, hogy az i betű az /ɪi/ hangot jelöli, és a főhangsúly is erre, a harmadik szó­tag­ra esik. Ha már hangsúlyozás, akkor a Jolie névről meg azt jegyezzük meg, hogy a hangsúly a második szótagján van, de az első sem sorvad el. Akár­csak az Elijah esetében, a Jolie j betűjét is lehet dzs-ként és zs-ként is hallani, de a dzs-s vál­to­zat jóval gyakoribb.

  • Angelina Jolie /ˌænʤəˈlɪinə ʤoʊˈlɪi, ˌænʤəˈlɪinə ʒoʊˈlɪi/

1 komment

Címkék: színész angol helyes kiejtés tulajdonnév

A bejegyzés trackback címe:

http://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr962339529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

daniferi 2010.10.07. 10:21:05

Jolie esetében legtöbbször úgy hallani, hogy a szótag eleje a hangsúlyos. Na de már volt, aki ki se próbálta mondani, neki csak simán Angelina Juli :)