HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • Devourius: Annyit még hozzátennék, hogy nem csak az [a] vs. [ä] esete zavaró, hanem az [æ] esetén sem tudni, ... (2017.11.06. 03:29) Mire jó és mire nem az IPA jelölés?
  • Devourius: Kíváncsi lennék, hogy hány ember küldött végül hangmintát. Úgy tudom, hogy csak én és El Mexicano.... (2017.09.06. 07:57) Kiejtési felmérés
  • Devourius: Egyébként továbbra sem értem, hogy Kanada fonológiai-fonetikai befolyása miért olyan nagy az észak... (2017.07.31. 18:32) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Üdv újra itt hosszú idő után. Azóta megengedőbb vagyok olyan nevek ejtésének terén, amelyek még a... (2017.07.06. 18:55) Shia LaBeouf és a böfögés
  • Devourius: Azóta részletesebb képet kaptam a magánhangzótérről. Rájöttem, hogy a garat is csak passzív leköve... (2017.03.11. 17:29) A pápa neje és a kettőshangzók

Ausztrál városok

2010.05.02. 07:30 :: IdegenNyelvŐr

Korábban már megismerkedtünk az Amerikai Egyesült Államok és Kanada tag­ál­la­mai­nak és fontosabb városainak kiejtésével, ezúttal pedig ruccanjuk le Auszt­rá­li­ába.

Ahogy korábban is, itt is a kiejtéseknél igyekeztem a leggyakoribbakat meg­adni, de van több olyan állam vagy település is, melyek nevét eltérően ejthetik a helyi lakosok, mint a külsősök. Az ausztrál angol kiejtése a brit angoléhoz áll kö­ze­lebb, még akkor is, ha a legtöbb magán­hang­zó fonémájának a tényleges ki­ej­té­se jel­leg­ze­te­sen el­tér a brit megfelelőiktől, ezért az alábbiakban a kiejtések GB rö­vi­dí­tése az ausztrál an­gol­ra is kiterjed.  (A sok -a végű név miatt hadd hív­jam fel külön a fi­gyel­met, hogy a szóvégi /ə/ ejtése [US ʌ; GB ɐ], ha a beszédben szünet követi.)

Az földrésznyi ország nevét és az abból képzett melléknevet, sőt, még a rö­vi­dí­tett becenevét is többféleképpen is ejtik angolul: 

  • Australia /ɔːˈstɹeɪljə, əˈstɹeɪljə, ɔːˈstɹeɪliə, əˈstɹeɪliə; GB ɒˈstɹeɪliə is/
  • Australian /ɔːˈstɹeɪljən, əˈstɹeɪljən, ɔːˈstɹeɪliən, əˈstɹeɪliən; GB ɒˈstɹeɪliən is/
  • Aussie /US ˈɔːsi, ˈɑsi, ˈɔːzi, ˈɑzi; GB ˈɒzi/

Az alábbi táblázatban az egyszerűség kedvéért az említett ki­ej­tések közül csak az elsőt fogom feltüntetni, de bármelyik má­sik is előfordulhat. 

Az országot hat szövetségi állam (state) és két terület/territórium (territory) al­kot­ja, melyek központjai (fővárosai) egyben az ország legfontosabb városai is.

Szövetségi államok és területek

Állam (rövidítés) Főváros Megjegyzés
Australian Capital Territory (ACT)
/US ɔːˈstɹeɪljən ˈkæpə̣təl ˈtɛɹə̣ˌtɔːɹi;
GB ɔːˈstɹeɪljən ˈkæpə̣təl ˈtɛɹɪtɹi/
Canberra
/ˈkænbəɹə,
ˈkænbɹə,
ˈkænbɛɹə/
Az oszág fővárosa Canberra, melyet az ACT vesz körül.
New South Wales (NSW)
/US ˈnʊu ˌsaʊθ ˈweɪlz;
GB ˈnjʊu ˌsaʊθ ˈweɪlz/
Sydney
/ˈsɪdni/
 
Nothern Territory (NT)
/US ˈnɔːɹðəɹn ˈtɛɹə̣ˌtɔːɹi;
GB ˈnɔːðən ˈtɛɹɪtɹi/
Darwin
/US ˈdɑːɹwə̣n;
GB ˈdɑːwɪn/
 
Queensland (QLD)
/ˈkwɪinzˌlænd,
ˈkwɪinzlənd/
Brisbane
/ˈbɹɪzbən/
A Brisbane név má­so­dik szó­tagja rend­szerint el­sor­vad.
South Australia (SA)
/ˌsaʊθ ɔːˈstɹeɪljə/
Adelaide
/ˈædəˌleɪd/
 
Tasmania (TAS)
tæzˈmeɪniə/
Hobart
/US ˈhoʊbɑːɹt;
GB ˈhoʊbɑːt/
 
Victoria (VIC)
/vɪkˈtɔːɹiə/
Melbourne
/US ˈmɛlbəɹn;
GB ˈmɛlbən/
 
Western Australia (WA)
/US ˌwɛstəɹn ɔːˈstɹeɪljə;
GB ˌwɛstən ɔːˈstɹeɪljə/
Perth
/US pɜːɹθ;
GB pɜːθ/
 

Egyéb városok, melyek nem központok

Így írjuk Így mondjuk Megjegyzés
Albany, WA /ˈælbəni/ Az ausztrál Albany kiejtése eltér az amerikaitól, melyet /ˈɔːlbəni/-nek ejtenek.
Cairns, QLD /US kɛɹnz;
GB kɛənz/
 

2 komment

Címkék: angol helyes kiejtés tulajdonnév ausztrál angol

A bejegyzés trackback címe:

http://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr701966325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.