HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • Devourius: Annyit még hozzátennék, hogy nem csak az [a] vs. [ä] esete zavaró, hanem az [æ] esetén sem tudni, ... (2017.11.06. 03:29) Mire jó és mire nem az IPA jelölés?
  • Devourius: Kíváncsi lennék, hogy hány ember küldött végül hangmintát. Úgy tudom, hogy csak én és El Mexicano.... (2017.09.06. 07:57) Kiejtési felmérés
  • Devourius: Egyébként továbbra sem értem, hogy Kanada fonológiai-fonetikai befolyása miért olyan nagy az észak... (2017.07.31. 18:32) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Üdv újra itt hosszú idő után. Azóta megengedőbb vagyok olyan nevek ejtésének terén, amelyek még a... (2017.07.06. 18:55) Shia LaBeouf és a böfögés
  • Devourius: Azóta részletesebb képet kaptam a magánhangzótérről. Rájöttem, hogy a garat is csak passzív leköve... (2017.03.11. 17:29) A pápa neje és a kettőshangzók

Alicia Silverstone vs. Alicia Keys

2010.04.25. 15:00 :: IdegenNyelvŐr

Alicia Silverstone és Alicia Keys ugyanazt a keresztnevet kapta szüleitől, mégis el­té­rő­en ejtik őket.

Az Alicia nevet magát legalább háromféleképpen ejtik, és persze a viselője dön­ti el, hogy melyiket használja. A kiejtési eltérést az i betűk által jelölt hangok je­len­tik: az első jelölheti az /ɪi/ vagy az /ɪ/ hangot, a második pedig vagy önálló /i/ marad, vagy össze­ol­vad a c-vel /ʃ/-sé. 

  • Alicia/Alesha /əˈlɪiʃə/
  • Alicia /əˈlɪisiə/
  • Alicia /əˈlɪsiə/

A színésznő, Alicia Silverstone, /ɪi/-vel és /s/-szel ejti a nevét, ennek ellenére gyakran hallani a nevét az /ʃ/-es változatként kiejtve is. 

  • Alicia Silverstone /US əˈlɪisiə ˈsɪlvəɹˌstoʊn; GB əˈlɪisiə ˈsɪlvəˌstoʊn/

A sokszoros Grammy-díjas énekesnő, Alicia Keys, azonban /ʃ/-sel ejti a ke­reszt­ne­vét, a Keys ej­té­se pedig megegyezik a kisbetűs keys ejtésével, tehát mind­kettő a cheese-zel rímel.

  • Alicia Keys /əˈlɪiʃə ˈkɪiz/

Szólj hozzá!

Címkék: színész angol helyes kiejtés tulajdonnév

A bejegyzés trackback címe:

http://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr831950150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.