HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • So No: @IdegenNyelvŐr: Az egyik team meetingunkon zajlott le a kovetkezo beszelgetes: Amerikai kollega: ... (2021.01.02. 04:36) Hangsúlyozás és hanglejtés az angolban
  • Stacy11: Elnézést, pontosítom a kérdést, mert azóta elmerültem a korábbi cikkeid olvasgatásában :) Olyan es... (2020.03.25. 22:43) Az angol mássalhangzók — UPDATED
  • Devourius: Igaz nem cot-caught mergerrel kapcsolatos, de volt egy másik allofónbeli változás is a rendszeremb... (2019.02.11. 03:28) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Lehet oka az is, hogy a blog.hu régen http-linkekkel üzemelt. Most meg https-sel, emiatt nem tudja... (2018.11.16. 07:53) Képességfejlesztés
  • Devourius: @Devourius: közben kiderült, hogy nem mintha csak hallanék svát a Derek, Alexander nevekben, hanem... (2018.06.04. 16:25) Nyelvjárások fonémikus átírása

Ewan McGregor, McKellen, McLeod, McDonald's

2010.03.14. 07:30 :: IdegenNyelvŐr

A Mc- ill. Mac- előtag sok ismert ember nevében szerepel, ezért vizs­gál­juk meg közelebbről a címben szereplő neveken keresztül.

A Mc- és a Mac- kiejtés szempontjából azonosan viselkedik. A leg­több névben ma már hangsúlytalanul ejtik őket, de pl. a Macintosh kivétel ebből a szem­pont­ból. 

  • Macintosh /US ˈmækə̣nˌtɑʃ; GB ˈmækɪnˌtɒʃ/

E két előtag kiejtéséből rendszerint kiesik a /k/, ha /g/ vagy /k/ előtt áll, ezért Ewan McGregor nevébe sem kell beleerőltetnünk, pláne nem ha­so­ní­ta­nunk a /g/-hez, hogy az eredmény */-gg-/ legyen. De a színész kereszt­neve ön­ma­gá­ban is megér egy misét, mivel bár angol szemüvegen át nézve semmi nehéz­ség nincs az íráskép és a kiejtés meg­fe­lel­te­té­sé­ben, mégis sokszor hallani a magyar mé­diá­ban úgy kiejtve, mint az even szót. Pedig az angolban kizárólag a (szimpla) V jelöli a /v/ hangot, a W sohasem – ahogy erről már olvashattunk. A Ewan-ben ugyan­az a hang szerepel, mint a few-ban vagy a use-ban: /jʊu/.

Az Evans családnevet is gyakran benézik a felkészületlen magyar média­sze­rep­lők, mert ezt is sokszor az even mintájára ejtik, pedig valójában a seven-nel rímel. Apropó even: ha hozzátoldunk még egy t-t a végéhez, event-et kapunk, mely ejtése megint csak nem hasonlít az even-ére: a hangsúly a második szó­tag­ra csúszik át.

  • Ewan McGregor /US ˈjʊuən məˈgɹɛgəɹ; GB ˈjʊuən məˈgɹɛgə/
  • Evans /ˈɛvənz/
  • even /ˈɪivən/
  • event /ɪˈvɛnt/

A fentiek alapján már nem meglepő, hogy a többek közt A Gyűrűk Urából is­me­rős Ian McKellen nevében is csak egy /k/ szerepel, de emellett azt is je­gyez­zük meg, hogy az Ian keresztnévben az I betű nem /aɪ/-t, hanem /ɪi/-t jelöl, akár­csak Liam Neeson nevében.

  • Ian McKellen /ˈɪiən məˈkɛlən/
  • Liam Neeson /ˈlɪiəm ˈnɪisən/

A McLeod családnév régies írásmódja is sokakat megtéveszt: ténylegesen úgy hangzik a második szótag, mint a cloud. Ezek után a McDonald's kiejtése már gye­rek­játék: a hangsúly a Don-on van, és persze a végén az 's a d miatt nem lesz /s/, hanem marad /z/ – a hasonulások kapcsán megbeszéltek miatt.

  • McLeod/Macleod /məˈklaʊd/
  • McDonald's/Macdonald's /US mə̣kˈdɑnəldz; GB məkˈdɒnəldz/

1 komment

Címkék: színész angol helyes kiejtés tulajdonnév

A bejegyzés trackback címe:

https://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr961826844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kravver 2010.03.18. 08:11:26

Router & McDonalds pipa :D

Mindig élvezettel olvaslak.

Just U keep on w/ da good work!
 
süti beállítások módosítása