HTML

Mi az IdegenNyelvŐr célja?

A magyarok többsége úgy beszél idegen nyelven, mint Fekete Pákó magyarul… Ez a blog annak szól, aki szeretne valamit tenni azért, hogy beszéde ne feketepákósan hangozzon, amikor idegen nyelven beszél.

Kiejtési felmérés

Bejegyzések

Friss topikok

  • Devourius: Annyit még hozzátennék, hogy nem csak az [a] vs. [ä] esete zavaró, hanem az [æ] esetén sem tudni, ... (2017.11.06. 03:29) Mire jó és mire nem az IPA jelölés?
  • Devourius: Kíváncsi lennék, hogy hány ember küldött végül hangmintát. Úgy tudom, hogy csak én és El Mexicano.... (2017.09.06. 07:57) Kiejtési felmérés
  • Devourius: Egyébként továbbra sem értem, hogy Kanada fonológiai-fonetikai befolyása miért olyan nagy az észak... (2017.07.31. 18:32) A Cot/Caught összeolvadásról
  • Devourius: Üdv újra itt hosszú idő után. Azóta megengedőbb vagyok olyan nevek ejtésének terén, amelyek még a... (2017.07.06. 18:55) Shia LaBeouf és a böfögés
  • Devourius: Azóta részletesebb képet kaptam a magánhangzótérről. Rájöttem, hogy a garat is csak passzív leköve... (2017.03.11. 17:29) A pápa neje és a kettőshangzók

Demi, Michael, Roger Moore, és Mickey Rourke

2010.02.28. 07:30 :: IdegenNyelvŐr

Sokaknak okozott már fejtörést, hogy Demi Moore, Michael Moore és Roger Moore családne­vé­nek mi a helyes kiejtése: "múr" vagy "mór"; és hasonló dilem­ma elé állíthat minket Mickey Rourke neve is.

A nehézséget az okozhatja, hogy a Moore-ban lévő oo betűkapcsolat sokféle hangot jelölhet az angolban, ahogy arról korábban már olvashattunk. E név ese­té­ben ere­de­ti­leg /ʊ/-t jelölt, amely r előtt állva a mai angol­ban gyakran bele­ol­vad az /ɔː/-ba, kü­lö­nö­sen GB-ben. Így tehát e neveket mind a kétféleképpen le­het ej­te­ni US-ben, de GB-ben ma már szinte csak /ɔː/-val hallani. 

A Demi névről azt még érdemes kiemelni, hogy a második szótagjára esik a hang­súly, az első meg többnyire elsorvad. (A színésznő jelenlegi férje Ashton Kutcher, akinek a családnevét /ʊ/-val ejtik, ahogy arról már volt szó korábban.)

  • Demi Moore /US dəˈmɪi ˈmʊɹ, dəˈmɪi ˈmɔːɹ; GB dəˈmɪi ˈmɔː/
  • Michael Moore /US ˈmaɪkl̩ ˈmʊɹ, ˈmaɪkl̩ ˈmɔːɹ; GB ˈmaɪkl̩ ˈmɔː/

Bár Roger Moore családnevére alapvetően érvényesek az iménti név­ro­ko­nai­nál leírtak, mégis gyakrabban ejtik /ɔː/-val, mivel Sir Roger brit nem­ze­ti­sé­gű.

  • Roger Moore /US ˈɹɑʤəɹ ˈmɔːɹ, ˈɹɑʤəɹ ˈmʊɹ; GB ˈɹɒʤə ˈmɔː/

Mickey Rourke családneve azonban nem olyan, mint a Moore: ennek csak egy­féle kiejtését használják, az /ɔː/-sat, tehát a Rourke a cork-kal rímel.

  • Mickey Rourke /US ˈmɪki ˈɹɔːɹk; GB ˈmɪki ˈɹɔːk/

5 komment

Címkék: színész angol helyes kiejtés tulajdonnév

A bejegyzés trackback címe:

http://idegennyelvor.blog.hu/api/trackback/id/tr871795726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Franci1969 2010.02.28. 12:02:24

nemrég készült egy 12 versszakos műfordítás, egyik blogos kollegánk volt a házigazda, azt hiszem további fordításokat is szívesen vár. kiindulópontként Lester Moore sírfelirata szerepelt, az elhalálozott minden versszak végén szerepel.
minden sor rímel, méghozzá közmegegyezés szerint a brit kiejtéshez igazodva.
ajánlom megtekintését :)

Franci1969 2010.03.02. 09:13:30

@méhészborz: szívesen, és hogyan tetszett?

Devourius · http://phono-blog.blogspot.hu/ 2017.01.02. 01:54:11

A Moore vezetéknév a pour-poor merger alá eshet, ami a brit nyelvjárásokban dominál, ezért a kétféle kiejtés, és emiatt népszerűbb a briteknél az /ɔː/-s kiejtés, amerikaiaknál pedig az /ʊ/-s, de keresztben is előfordulnak.

A Rourke vezetéknév pedig a konzervatívabb amerikai beszélőknél (főleg déli államokban) a horse-hoarse avagy north-force, avagy for-four distinctiont mutathatja, emiatt lehetséges a /ˈɹoʊrk/-os kiejtés is.